top of page

Mentorskap - vad går det egentligen ut på?

Bara för att man är erfaren i sin yrkesroll blir man automatiskt inte en god mentor. Egenskaper som en god lyssnare, genuint intresse av andra människor, en vilja att dela med sig av både sina framgångar, erfarenheter men även motgångar är viktiga delar för att lyckas i rollen som mentor.


Jag har alltid tyckt mentorskap passat mig bättre än coachning eftersom jag tycker om att få del av andras råd och erfarenheter. Ett coachande chefskap är ofta väldigt inspirerande och utvecklande. Fick tillfälle att prata mentorskap med Hedvig Falkenborn på ValueTechs partner Sevenco nu på förmiddagen. Hedvig har tidigare skrivit ett inlägg där hon ger 5 tips om hur man startar upp ett mentorskap som jag tycker är bra och finns här.


Det finns flera former av mentorskap. Igår förmiddag pratade jag med en person med god insikt inom svensk basindustri om hur dom bygger affärskultur genom ett internt mentorsprogram, men med externa mentorer för att skapa nya insikter och drivkraft.


Interna metoder och mentorer bygger företags- och affärskultur på samma sätt som stammar och grupper lät sin kultur, värderingar och berättelser leva från generation till generation. De externa mentorerna är vanligtvis erfarna personer från många olika branscher sin kan ge sina "success stories" vilket ger perspektiv och i många fall vägvisning. Det är också ett sätt att öka mångfalden på företaget genom att få tillgång till erfarenhet och kompetens men utan att personerna eller mentorerna är anställda och hjälper företaget att bättre spegla samhället.


Har du haft en mentor någon gång?

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page