top of page

Medarbetardriven innovation - recept för succé

Uppdaterat: 26 sep. 2023
Som ni märker så är vi på ValueTech väldigt fokuserade på medarbetarinnovation och hur företag kan utvecklas bättre och mer hållbart om man jobbar aktivt med att lyfta fram medarbetarnas innovationsförmåga, kunskap om hur företaget levererar till kunden och hur man skapar kundvärde på riktigt.

Det finns flera företag där medarbetarinnovation har spelat en oerhört central roll i företagets utveckling och framgång. Ni känner alla till företagen och kanske har läst om detta förut men vi tycker det är värt att upprepa då alla blir vinnare om man lyfter fram medarbetarna och dess kunskaper.

Vi på ValueTech brukar kalla det att man upptäcker sina dolda tillgångar i affärskulturen. Här är några exempel på framgångsrika företag:

  1. Google: Google är känt för att uppmuntra sina medarbetare att arbeta på sina egna projekt och idéer under arbetstid, vilket har resulterat i produkter som Gmail och Google News. Företaget erbjuder också ett brett utbud av interna resurser och möjligheter för anställda att experimentera och utveckla nya innovationer.

  2. 3M: 3M är ett företag som har en lång historia av innovation, och det har uppmuntrat sina medarbetare att använda 15 procent av sin arbetstid på att utforska och utveckla egna projekt. Denna politik har resulterat i produkter som Post-it-notisar och Scotch tape.

  3. Salesforce: Salesforce är känt för sin "Ohana"-kultur, som betonar värderingar som inkludering och jämlikhet. Företaget uppmuntrar sina medarbetare att komma med idéer och innovationer och har skapat en intern plattform, "IdeasExchange," där anställda kan dela sina förslag och rösta på dem.

  4. Atlassian: Atlassian, företaget bakom populära verktyg som Jira och Confluence, främjar en kultur av innovation genom "ShipIt Days," där medarbetarna får en dag att arbeta på sina egna projekt och idéer. Denna praktik har lett till nya funktioner och produkter.

  5. Netflix: Netflix är känt för sin kultur av förtroende och autonomi. Medarbetarna har stor frihet att testa nya idéer och innovationer, och företaget har investerat kraftigt i att utveckla sina egna innehållsalgoritmer och teknik.

  6. Amazon: Amazon uppmuntrar innovation genom sin "Day 1" -kultur, som innebär att företaget alltid ska betrakta sig som ett startup. Medarbetare på alla nivåer uppmanas att komma med nya idéer och förbättringar för att driva företaget framåt.

Detta var några exempel på företag som framgångsrikt har infört kulturer som främjar medarbetarinnovation och man har därigenom skapat många banbrytande produkter och tjänster. Att ge medarbetarna möjlighet att delta i företagets utveckling kan vara en kritisk faktor för att upprätthålla konkurrenskraft och innovation på dagens snabbt föränderliga marknad.

Lägg dessa uttryck på minnet - "Ohana" - "IdeasExchange" - "ShipIt Days" - "Day1-kultur"

Vilket namn skall du lägga på ert initiativ gällande medarbetarinnovation på ert företag - ValueTech-modellen kanske?

Vill du få kontakt med oss på ValueTech och bolla hur ni kan ta nästa steg när det gäller att väcka er medarbetarinnovation så når du Erik Engström på 0735-445 375 eller email erik@valuetech.se2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page